Drón elhárítás

 

A távirányítású drón az utóbbi időszak egyik keresett távirányítású kütyüje. Névtelenül, engedély, regisztráció nélkül, már néhány tízezer forintért is vásárolhatók olyan eszközök, amelyek jogellenesen, gyakorlatilag észlelhetetlenül behatolva egy-egy területre készíthetnek felvételeket, vagy bejuttathatnak különféle tárgyakat, anyagokat. Kezelésük rendkívül egyszerű, használatuk semmilyen előképzettséget, gyakorlatot nem igényel. A rosszindulatú drón alkalmazás jelenthet zaklatást, magánélet és tulajdon elleni támadást, fizikai bántalmazást, minősített kutatási területekhez történő illetéktelen hozzáférést, létesítmények és azok személyzete fizikai biztonságának veszélyeztetését, rendezvények megzavarását. Zavart okozhat kormányzati feladatok ellátásában, bűnüldözésben, belbiztonságban, katonai műveletekben.

Egyetlen behatolásnak is lehet pusztító nemzetbiztonsági, közegészségügyi, közbiztonsági kockázata.

A komolyabb, de még mindig megfizethető drónok programozott, „robot” üzemmódban akár 10 km távolságból is méter pontosan célra irányíthatók. 

A  drónok néhány kilót nyomnak. Kisebb bőröndökben szállíthatók. A repülőgép törzse kevlár és epoxigyantával van bevonva, vagyis a radarok nem tudják észlelni. Hajtóműve elektromos, csendes, azaz a repülő drón tulajdonképpen nem hallható. A drón hatótávolsága akár 10 km. A levegőben akár egy óráig tartózkodhat. Ha kell, mínusz 30 és plusz 40 fokon is képes felszállni, esőben is, sötétben is használható.

A drón bármely pontról indítható. Nincs szüksége kifutópályára. Sem távcsővel, sem kamerával a kis gép gyakorlatilag nem fogható be. Olyan, mint egy kis madár, amely az égben száll az emberi szem látótávolsága határán. A „célpont „leggyakrabban nem is gyanítja, hogy megfigyelés alatt van.

A drón lehetővé teszi akár több kg-os csomag szállítását, célba juttatását manuálisan vezetett, vagy programozott üzemmódban. 

Rosszindulatú használatával tehát komoly a kitettsége a kritikus infrastruktúra létesítményeknek, tömegrendezvényeknek, védett objektumoknak, védett személyeknek egyaránt.

Tiltott eszközök, csomagok célba juttatására (fegyver, kábítószer…) különösen alkalmas. 

A drónok ezen kategóriája tehát a halk elektromos meghajtás, a kis méret miatt úgy hatolhat be a területre, hogy jelenlétét még az őrszemélyzet sem észleli, így nincs mód védelmi intézkedések foganatosítására.

A drón ellni védelem első lépése, „TUDNI, HOGY ITT VAN.”

 • azonosítja a forgalomban lévő drón modelleket
 • biztosítja az azonnali figyelmeztetést, nyomon követést
 • integrálható meglévő biztonsági rendszerekbe
 • megőrzi a riasztás adatait, ami bírósági eljárásokban bizonyítékként szolgálhat

A DRONESHIELD kerítésvédelmi tág karakterisztikájú és parabola tükrös, nagytávolságú felderítésre alkalmas szenzorokból, feldolgozó processzorokból riasztó hálózatból épül fel.
Adatbázisa tartalmazza a drónok jellegzetes hangmintáit, amit összehasonlít a szenzor jeleivel, és azonosság esetén küldi a riasztást. Az intelligens feldolgozó rendszer jól paraméterezhetően biztosítja a behatoló drónok felismerését, azonosítását.

RENDSZER MŰKÖDÉSI SÉMA

DRONESHIELD RENDSZERELEMEK
Kis és nagy hatótávolságú mikrofon, feldolgozó processzor

Rövid érzékelési távolságú mikrofon

 • Széles karakterisztika
 • 100-150 m észlelési távolság
 • 5x8x10cm méret
 • könnyen rejthető a védendő felületen
 

Nagy érzékelési távolságú parabola tükrös mikrofon

 • 1000m érzékelési távolság
 • 30o - os érzékelési kúp
 • 66 cm antenna átmérő
 • nagy érzékelési távolság
 

Jelfeldolgozó processzor

 • fogadja az érzékelők hanganyagát
 • összehasonlítja az adatbázis ismert akusztikus jeleivel
 • egyezés esetén figyelmeztetést küld a riasztó rendszereken keresztül
 

Tárolt hangminták

Észlelés, jelfeldolgozás, riasztás

A behatoló azonosítása néhány másodperc alatt megtörténik. A riasztás kiadható rádión, okos telefonon, megjeleníthető a kliens számítógépen, de integrálható meglévő egyéb biztonsági rendszerbe is.
A rendszer telepített és mobil változatban is alkalmazható, egyszerűen telepíthető. Adatátvitelre használható a már meglévő IP kamera hálózat is.
Megrendelői igényekhez igazodó módon végezzük a felmérést, tervezést, rendszertelepítést, integrálást, igény esetén az üzemeltetést, felügyeletet.