Robothelikopter

A robothelikopter különféle kamerákkal, egyéb mérőberendezésekkel, vagy szenzorokkal ellátott, nappali és éjszakai üzemmódban egyaránt használható repülő eszköz. Irányítása néhány perc alatt elsajátítható. A fejlesztés során különös hangsúlyt fektettek a biztonságos használhatóságra. A berendezés kézi üzemmódban a rádiós összeköttetés megszakadása esetén, vagy az akkumulátor lemerülése előtt kis ereszkedési sebességgel automatikusan landol, így az személyi sérülést nem okozhat. Robot üzemmódban kommunikáció, GPS, vagy akku hiba esetén választható az automatikus visszatérés a kiindulási pontba, lebegés, vagy automatikus landolás funkció. A repülési paraméterek fedélzeti SD kártyán rögzítésre kerülnek.

A helikopter (hasznos tehertől és időjárási körülményektől függően) max. 88 perces üzemidővel rendelkezik, max. sebessége 43 Km/óra. Elektromos meghajtású, alacsony zajszintű eszköz. GPS navigációval rendelkezik, térképen 500 pontból szerkeszthető a repülési útvonal, amit GPS pontossággal (kb. 1 m) automatikusan végrehajt. A helikopter időjárási körülményektől függően kb. 15 km-es előre programozott útvonal bejárására képes. Kézi üzemmódban a távirányító kikapcsolása után is megtartja az utolsó pozíciót mindaddig, amíg az akkumulátorok le nem merülnek. Esőben, hóesésben is használható IP 43 védettségű. A repülési útvonalon programozható a kamera pozíciója (ortofotó, illetve különféle zoom- és szögállások), a készítendő képek iránya, száma. Nagyfelbontású fényképezőgépével rendkívül jó minőségű képek készíthetők, vagy átkapcsolható videó üzemmódba. Hasznos teher tekintetében különféle opciók állnak rendelkezésre, a nagy felbontású FULL-HD videokamerától kezdve, a termokamerákon át, egészen különféle gázérzékelőkig. Kb. 500 m sugarú körön belül (opcionálisan, digitális képátvitel esetén akár 1 km-en belül) a bázisállomáson valós időben megjelenik a kamera által látott kép a főbb repülési adatokkal együtt. A lesugárzott kép illetve telemetriai adatok a földi állomáson is rögzítésre kerülnek. A kamerában (az adattároló méretétől függően) több ezer nagyfelbontású kép is tárolható. A helikopter alkalmazható ipari, rendőrségi, katonai, polgári védelmi, reklám és még sok más területen. A berendezés 5 perc alatt üzembe helyezhető, valamennyi tartozékával egy bőröndben szállítható.

A legújabb fejlesztések a fotogrammetria területén kínálnak alkalmazási lehetőséget. Ortofotókból nagy pontosságú 3D modellek állíthatók elő, amelyek több feladatra alkalmazhatók. Lehetséges laser scanner csatlakoztatása is. Programozott repülés során készült képek feldolgozása: pl.: képillesztés, 3D modell, térfogat számítás 

Technikai paraméterek: 

Emelkedési sebesség: 7,5 m/s
Repülési sebesség: 12 m/s
Maximális tolóerő: 118 N
Üres tömeg: kb. 2650 g
Ajánlott terhelés: 800 g
Maximális terhelhetőség: 1200 g
Max. összsúly: 6000 g
Méretek: 1030 mm a rotor tengelyek kötött
Repülési idő: max. 88 perc
Akkumulátor: 22,2 V - 12,2 Ah

Alkalmazható:

Hőmérséklet: -20˚C tól +50˚C
RC hatósugár: max. 1000 m
Repülési magasság: max. 1000 m
Tengerszint feletti magasság: max. 4000 m